image Дом здравља- Вршац | Абрашевићева бб, 26300 Вршац | +381 13 809 000 | dzvrsac@sbb.rs |

2022.

„ИСТУПИ ЗА ДОЈЕЊЕ – EДУКУЈ И ПОДРЖИ“

Национална недеља дојења је кампања која се ове године одржава у 40. недељи године у Србији, са циљем да се створи друштвена свест о значају и предностима дојења, да се пружи подршка дојењу и да се тиме унапреди заштита здравља мајке и детета.

Уз обележавање Националне недеље дојења желимо да вас подсетимо да је:
* Дојење непоновљиво искуство - драгоцено за здравље бебе и маме.
* Мајчино млеко увек савршено припремљен и најнежнији оброк који је за бебу много више од хране.
* Мајчино млеко, нарочито у првих 6 месеци живота, беби обезбеђује све најважније хранљиве састојке, подстиче развој и развија социјалну и емоционалну интелигенцију.

Здравствени систем утиче само 30% на доношење одлуке и истрајност у дојењу као начину исхране детета. Зато је важно да дојење, поред здравствених радника, подржи целокупна заједница, посебно ужа породица.
Служба поливалентне патронаже је обележила Националну недељу дојења едукативним индивидуалним разговорима и радионицама са трудницама, у просторијама Дома здравља . Труднице су едуковане о значају мајчиног млека за мајку и дете, о техникама и положајима дојења, заблудама везаним за дојење, контраиндикацијама, последицама неправилног дојења и као најзначајнијој теми за будуће мајке „Први дан у кући“. Порука патронажних сестара Дома здравља Вршац гласи : „Мајчино млеко није само храна, већ љубав и лек“.