image Дом здравља- Вршац | Абрашевићева бб, 26300 Вршац | +381 13 809 000 | dzvrsac@sbb.rs |

16.10.2020.

ОКТОБАР – МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ „ГАЈИ,ХРАНИ,ПОДРЖАВАЈ СВИ ЗАЈЕДНО,НАШЕ АКЦИЈЕ,НАША БУДУЋНОСТ”

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) сваке године 16. Октобра обележава Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. Године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године, Светски дан хране, 16. октобар, обележава се подслоганом: „Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност” са фокусом на јачање прехрамбених система и смањење броја гладних у свету.
Светски дан хране 2020. обележава 75. Годишњицу FAO-a у тренутку када се земље широм света баве пандемијом болести COVID-19 и њеним последицама.

Кључне чињенице;

- Глад на нашој планети.
Преко две милијарди људи нема приступ довољној количини здравствено-безбедне хране. Очекује се да ће до 2050. Године тај број бити 10 милијарди људи.
- Пандемија COVID-19
повећава број гладних.Скоро 690 милиона људи широм света је гладно, што је 10 милиона више него 2019. године. Због пандемије COVID-19 овај број се може повећати за још 83–132 милиона људи.
- Висока цена неухрањености.
Неухрањеност (укључујући потхрањеност и недостатак микро нутријената), као и прекомерна ухрањеност и гојазност, утичу на глобалну економију у просеку 3,5 билиона америчких долара годишње.
-Време за акцију.
Стални пораст броја гладних од 2014. године, заједно са порастом броја гојазних, јасно указује на потребу да се интензивирају активности усмерене на јачање система производње хране.
- Гајити, хранити, подржавати.
Упркос чињеници да има најмање 30.000 јестивих биљака, данас 66% укупних усева чини само девет биљних врста. Потребно је да узгајамо разноврсну храну да бисмо нахранили свет.

Дом здравља Вршац је обележио Светски дан хране поштујући мере превенције против COVID-19, у просторијама Превентивног центра. Овом приликом мерени су тежина, висина, BMI ,крвни притисак , шећер из капиларне крви. Одржано је предавање на тему правилне исхране и подељен је пропагандни материјал у вези исхране.